Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί  η λειτουργία αυτού του ιστολογίου;
   Η οδοντιατρική είναι ένα πολύ εξειδικευμένο επιστημονικό πεδίο. Η γνώση, συνεπώς, γύρω απ΄αυτό περιορίζεται σε ένα στενό κύκλο ειδικών, των οδοντιάτρων. Τα προβλήματα όμως, μικρότερα ή μεγαλύτερα,  που αφορούν τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, δηλαδή των δοντιών, του περιοδοντίου (του συστήματος που εξασφαλίζει τη στήριξη και τη σωστή λειτουργία των δοντιών),των υπόλοιπων μαλακών μορίων της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, παρειές, χείλη κλπ.), της άνω και της κάτω γνάθου, των μασητήριων μυών και της κροταφογναθικής άρθρωσης (που συνδέει την κάτω γναθο με το κρανίο), απασχολούν πάρα πολλούς ανθρώπους. Για να είμαστε πιο ακριβείς, όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας θα χρειαστεί να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο για κάποια οδοντιατρκή πράξη. Από την πιο απλή, όπως είναι έναν κλινικός έλεγχος ή μια αποτρύγωση (αφαίρεση της τρυγίας, της "πέτρας" όπως λέμε), μέχρι την πιο σύνθετη αντιμετώπιση εκτεταμένων προβλημάτων. Μπορεί, για παράδειγμα, να μη χρειαστούμε ποτέ έναν ενδοκρινολόγο ή έναν χειρουργό, σχεδόν σίγουρα όμως θα χρειαστούμε, κάποια στιγμή, οδοντίατρο.
   Η απόκτηση, λοιπόν, από όλους βασικών γνώσεων για το στοματογναθικό σύστημα είναι, πιστεύουμε, απαραίτητη τόσο για την ανάπτυξη σωστής συμπεριφοράς γύρω από την πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων όσο και για την έγκαιρη προσφυγή στον ειδικό, όταν κάποια από αυτά εμφανιστούν.
   Στο ιστολόγιο αυτό θα δημοσιεύονται κείμενα που θα δίνουν βασικές  οδοντιατρικές γνώσεις, με τρόπο απλό - όχι όμως απλοϊκό - ώστε και να φωτίσουμε, όσο μπορούμε, ένα αρκετά σκοτεινό πεδίο για τους περισσότερους αλλά και να άρουμε παρεξηγήσεις που, όπως επανειλημένα έχουμε διαπιστώσει στην καθημερινή επαφή μας με τους ασθενείς, είναι ευρέως διαδεδομένες.